joi, 27 noiembrie 2014

O veste buna pentru cei interesati de dezvoltarea unor afaceri in domeniul acvaculturii


Potrivit unei declaratii făcute de Marian Cuzdrioreanu, președintele Asociației Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor și Comercianților de Pește din România - RO-FISH, necesarul de pește din România este susținut în proporție de 87% din importuri și numai 13% din producție internă. Stirea a fost difuzată de AGERPRES in cursul lunii noiembrie 2014. Potrivit aceleiasi stiri consumul de peste a scăzut de la 8,5 kilograme în 1990 la numai 4 kilograme în prezent.
Scăderea consumului cu peste 50% in ultimii 24 de ani in mod evident nu este o veste imbucurătoare, dar faptul că necesarul de pește din România este susținut în proporție de 87% din importuri ar trebui să fie un imbold pentru toti aceia care detin teren pe care se poate amenaja o crescătorie de peste.

Multi dintre cei care au avut norocul să li se retrocedeze un teren bun pentru amenajarea unei crescătorii de peste s-au orientat către pescuitul sportiv deoarece este mult mai simplu. Productia intensivă in schimb este mai pretentioasă si necesită cunostinte tehnice si in plus presupune mai multă atentie in privinta calitătii apei.
Cei care vor să castige cu adevărat bani ar trebui insă să inteleaga ca banii nu se obtin usor. Chiar dacă bătaile de cap sunt mult mai mici in cazul amenajării unei bălti pentru pescuitul sportive, ei nu ar trebui să piardă din vedere următoarele:
- faptul că necesarul de pește din România este susținut în proporție de 87% din importuri reprezintă de fapt o oportunitate de piată;
- productia intensivă se poate realiza in helestee cu dimensiuni mici de pană la 1-2 ha deoarece la aceste suprafete se poate controla si interveni usor asupra calitătii apei si a oxigenului solvit;
- productia superintensivă se poate realiza in bazine ce se pot amplasa pe suprafete relativ mici si ofera sansa obtinerii unor cantităti foarte mari de peste.
In cazul productiei superintensive in mod sigur nu putem vorbi de o crestere a pestilor in sistem ecologic, dar datorită pretului de livrare scăzut desfacerea rapidă a produsului este asigurată.

La nivel european, acvacultura furnizează aproape 20% din producția de pește și oferă locuri de muncă pentru aproximativ 80 000 de persoane.
Consiliul și Parlamentul European au aprobat nouă politică comună în domeniul pescuitului (PCP), iar aceasta a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2014. Noua PCP își propune să readucă stocurile de pește la niveluri sustenabile, să pună capăt practicilor de pescuit care irosesc resurse. Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) pentru perioada 2014-2020 va sprijini pescuitul la scară mică, pescarii tineri și operatorii locali, va stimula inovarea si va sprijini acvacultura europeană, astfel încât aceasta să își poată dezvolta pe deplin potențialul.

In Romania, in perioada 2014 va functiona “Programul Operațional Maritim și de Pescuit”. Acesta va acorda sprijin financiar pentru:
- investiții în sectorul acvaculturii: noi unități, modernizarea unităților existente, diversificarea speciilor, îmbunătățirea potențialului siturilor de acvacultură;
- promovarea de noi surse de venit în interiorul sectorului (activități de procesare, de marketing) și în afara acestuia (activități ecologice, turism, educație);
- investiții în porturi pescărești, adăposturi, debarcadere, centre de primă vânzare;
- îmbunătățirea condițiilor de muncă legate de sănătatea și siguranța la bordul navelor de pescuit în apele interioare și maritime;
- sprijin pentru înființarea, organizarea și funcționarea lanțului producători procesatori-comercianți;
- diversificarea pescuitului și a sectorului acvaculturii prin sprijinirea creării de noi întreprinderi mici și crearea de locuri de muncă în domeniu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu