marți, 28 octombrie 2014

Asociatiile de producatori au sanse mai mari de a obtine credite bancare decat fermierii individuali



Afacerile “se fac pe bani” si pentru a avea banii necesari infiintării si dezvoltării unei afaceri de cele mai multe ori solutia o reprezintă creditul bancar. Chiar si atunci cand apelezi la fonduri europene nerambursabile ai nevoie de credite bancare, căci prin programele europene ti se rambursează cheltuielile efectuate, dar pentru a ti se rambursa ceva in prima etapă trebuie să faci rost de bani si să ii investesti. 

Din păcate in ultima vreme volumul de credite acordat de bănci agricultorilor a fost extrem de mic. Băncile afirmă că nu acordă un volum mai mare de credite deoarece nu există cerere solvabilă in timp ce fermieri spun că nu isi pot dezvolta afacerile si nu reusesc să obtină profituri suficiente pentru a-si onora datoriile către bănci tocmai din cauza faptului că sunt sub-finantati si nu pot să facă investitiile care le-ar permite cresterea profitabilitătii.
Practic, cu cat o exploatatie agricolă este mai mică cu atat sansele fermierului de a obtine un credit sunt mai mici, si ca atare sansele sale de dezvoltare tind către zero. Bancherii spun insă că există si o solutie la acestă problemă, solutia fiind asocierea.
Fermierii cu exploatatii agricole mici ar trebui să găsească o formula de asociere, de infiintare a unor intreprinderi comerciale care sa fie viabile pe piata, pentru a crea o afacere profitabilă si care să poată atrage finantări bancare.

Nu e simplu, căci din cauza comunismului agricultorii romani au ajuns să urască asocierea. Din 1949, cand a început marea campanie a cooperativizării agriculturii si pana in 1989 tăranii au fost fortati să isi cedeze terenurile si să lucreze in Cooperative Agricole de Producție (CAP-uri), idee care s-a dovedit a fi un adevărat dezastru. 
Acum insă se pare că a sosit momentul ca micii fermieri să se gandească la asociere. Ar trebui să se gandească la asta nu numai pentru că asa pot obtine credite mai usor ci si fiindcă:
- pot primi de la Uniunea Europeana bani nerambursabili pentru constituirea si dezvoltarea asociatiilor de producători;
- din 2015, fermierii (sau asociatiile) care dețin între 5 și 30 de hectare vor primi un sprijin mai mare pe suprafață prin introducerea plății redistributive (cu aprox. 40 euro);
- creste rentabilitatea exploatatiei agricole;
- au sanse mai mari de a isi desface produsele la preturi avantajoase;

Revenind la credite, un alt aspect pe care trebuie să il ia in calcul toti fermierii agricoli il reprezintă garantarea creditelor. Este adevărat că se poate apela la Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), dar acesta poate acoperi doar o parte din creditul solicitat, iar atunci cand esti singur si ai doar o casă la tară nu e simplu să constitui garantiile colaterale necesare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu